Een voldoende isolatiewaarde is alleen te bereiken met 3-laags glas en kozijnen waarin een isolatielaag is ingebouwd. De isolatiewaarde van volhouten kozijnen is immers veel minder dan die van 3-laags glas. In Nederland zijn maar enkele timmerfabrieken die geïsoleerde kozijnen kunnen leveren (Overbeek uit Haaksbergen, Doornenbal uit Veenendaal).
Internorm kozijnen van Holz & Form
Onze zoektocht naar goede kozijnen leidde ons naar Swen Kaiser van Holz & Form in Elmshorn, in het noorden van Duitsland.
Zij leveren INTERNORM-kozijnen, een Oostenrijks pasiefhuiskozijn dat seriematig wordt geproduceerd én in diverse moderne vormen aangeboden wordt. Behalve een scherpe prijs (< 15% duurder dan HR++ kozijnen) levert Holz & Form een super service. De ramen werden door hen geleverd én vakkundig geplaatst. Het grote voordeel was hun duidelijke ervaring met passief bouwen. De nazorg was super!
Varion kozijnen
Wij hebben voor het VARION-kozijn van Internorm gekozen; een strak en slank vormgegeven geïsoleerd hout-aluminium kozijn. Dit kozijn voldoet als zodanig overigens nét niet aan de passiefhuisnorm, maar genoot toch onze voorkeur vanwege de styling. Bij de grotere glasoppervlaktes in ons huis is dat ook mogelijk, doordat het aandeel 'hout' in de vensters relatief gering is.
Geïsoleerde buitendeur
Bijzondere aandacht verdient ook de buitendeur. Internorm levert een hele serie geïsoleerde passiefhuisdeuren. Van belang zijn naast een afdoende isolatiewaarde, goede sluiting en een goede trekvastheid van de deur. In onze deur zit een trekstang waarmee voorkomen wordt dat de deur kromtrekt door de grote temperatuurverschillen tussen de binnen- en buitenzijde van de deur. Een opvallend detail is ook de drempel: die is in het midden onderbroken met een kunststof deel, zodat er geen koudebrug ontstaat.
Extra helder SOLAR-glas
Naast de isolatiewaarde is voor passiefhuizen is de "zonlicht-toetredings-factor" van het glas, waarmee het percentage aan zonne-energie wordt aangegeven dat in de woning binnen kan dringen. Die waarde wordt uitgedrukt als de "g-factor". In onze woning hebben we "Solar-glas" van Saint-Gobain toegepast, met een g-factor van 60%.
Het glas is extra helder, niet groenig zoals normaal dubbel glas en voorzien van extra coatings. Het laat tot 20% meer zonne-energie binnen dan ander 3-laags-glas. De meerprijs van dit extra energiezuinige glas lag rond de 6%.
Thermix-afstandhouders
Het lijkt een detail, maar maakt in de energieberekening van de woning wél een meetbaar verschil: de afstandhouders in de randen van het dubbelglas. In normaal glas bestaan die uit aluminium en dat heeft een goede warmte-geleiding (uitgedrukt als Psi-waarde in W/mK). De randen van het glas worden daardoor de 'koudste" plek van het glas en zullen snel beslaan.
Om dit effect te voorkomen zitten in ons glas zitten kunststof "Thermix-afstandshouders". De psi-waarde van die afstandshouders is met 0,038 W/mK veel lager. Onze kozijnleverancier Holz & Form heeft ze overigens zonder meerprijs geleverd!
Aandachtspunten kozijnen en glas
- Isolatiewaarde < 0,8 van venster, zowel glas én kozijn.
- Zontoetredingsfactor g > 50%. TIP: Kies Solar-glas
- Professionele, kierdichte inbouw! TIP: Kies een leverancier die ook de inbouw regelt.
- Koudebruggen via glas-afstandshouders beperkt houden. TIP: kies Thermix-afstandhouders
- 3 voudige tochtstrips: kierdicht, onder alle weersomstandigheden, ook na vele jaren!
- Robuuste deuren: grote temperatuur verschillen tussen binnen en buiten!
- Geen doorlopende deurkrukken: geen koudebruggen!
- Meervoudige vergrendeling ramen en deuren: goed dichttrekken deuren en ramen