Het in Duitsland ontwikkelde concept passief bouwen neemt de "gratis" warmte van zon, bewoners en hun apparatuur als vertrekpunt voor de warmtehuishouding van de woning. Door die gratis energie zonder extra inspanning (passief) te benutten wordt een verwarming (bijna) overbodig!
De norm van het passiefhuisconcept is een jaarlijkse energiebehoefte voor ruimteverwarming van tmaximaal 15 kWh per m² vloer. Ter vergelijking: om onze woning met een 'geconditioneerde vloeroppervlakte' van 230 m2 te verwarmen zou per jaar ca 350 m3 aardgas nodig zijn (als we aardgas zouden hebben). Dat leidt tot 70% minder CO2 uitstoot t.o.v. de huidige standaard voor nieuwbouwwoningen!!
Een heldere beschrijving van passief bouwen is te vinden op de website van het Belgische Passiefhuis Platform, Een zeer informatieve site overigens, met veel achtergronden, referenties, details etc..
Het rekenprogramma PHPP-2007
Om het energie-verbruik van de woning te bepalen is een uitvoerig rekenmodel ontwikkeld, het PHPP-model. Daarin worden afmetingen, isolatiewaarden, ventilatiesysteem en vele bouwtechnische details ingevoerd. Op basis van klimaatgegevens, bezonningsgraad etc. berekent het PHPP-model het benodigde verwarmingsvermogen van de woning, zowel per jaar, per maand als bij specifieke weersomstandigheden. Daarnaast kan het model nog vele andere kengetallen uitrekenen, zoals de kans op oververhitting in zomer, stroomverbruik, interne warmtewinsten. Voor de Benelux is het Nederlandstalige PHPP-2007 voor nog geen € 250,- te koop via de webshop van het Passiefhuis Platform.
Zie voor de kengetallen voor onze woning de pagina PHPP onder "Bouwdetails"Passief bouwen in Nederland, Duitsland en België
In Nederland staat passief bouwen anno 2009 nog steeds in de kinderschoenen. Er zijn slechts een tiental woningen volgens het principe gebouwd. Op de site van de Stichting Passiefhuis Holland is een aantal projecten te vinden. Maar dat gaat de komende jaren veranderen. Zo wordt er in Noord-Beveland gestart met de bouw van een woonwijk van 50 woningen.
In Duitsland is passief bouwen véél verder ontwikkeld als in Nederland. Men telt al meer dan 10.000 woningen, waaronder hele gebouwencomplexen, scholen en bedrijfsgebouwen. De meeste Duitse bouwtoeleveranciers weten wat passief bouwen is en bieden inmiddels een ruime keuze aan door het Passivhaus Institut gecertificeerde bouwmaterialen aan. Zie de site van het Duitse kennisnetwerk IG Passivhaus voor inspiratie, kennis en meer.
Ook in België is passief bouwen inmiddels aardig ingeburgerd. Er zijn inmiddels zo'n 1.000 woningen gerealiseerd. Op dit moment is er veel aandacht voor het bouwen van scholen! Met name de veel betere luchtbehandeling biedt grote voordelen. Zie de website van het Passiefhuis Platform.