Het ventilatiesysteem is wellicht de meest essentiële installatie van het passiefhuis. Door kierdicht te bouwen kan én moet de ventilatie van het huis optimaal geregeld worden. Daarbij is een maximale warmteterugwinning zéér belangrijk. Dat vraagt om:
-
én een optimaal ontwerp,
-
én een optimale technische installatie,
-
én een optimale inregeling.
Paul & Sachsenland
Via bemiddeling van Gerben Bos, van Isorast Nederland, hebben wij onze balansventilatie laten ontwerpen, leveren én inregelen door Sachsenland Bauelemente uit Glachau (Duitsland). Zij werken met ventilatoren en warmtewisselaars van PAUL Wärmerückwinnung, ook uit het oosten van Duitsland.
Onze ervaringen met Sachsenland waren ronduit positief. Hun ervaring, aandacht én service is goed. Menigmaal heb ik met adviseur/systeemontwerper Holger Bock uren aan de telefoon gehangen om alle opties door te spreken, ook 's avonds en in het weekend. Ook voor dit bedrijf geldt dat ze deskundig zijn en een goed product willen leveren. De vertegenwoordigers van in Nederland verkrijgbare systemen hebben (zo is mijn ervaring althans) én minder ervaring met passief bouwen én zijn meer op verkoop dan op advisering gericht.
Onze installatie
De ventilatiesysteem bestaat uit de volgende componenten:
-
de INNOAIR balansventilatieunit, met regelunit en bedieningspaneel
- de bodemcollector of "defroster"
- het kanalensysteem mét geluidsdempers en een filterbox
De balansventilatieunit
De INNOAIR 255 DC is een werkelijk muisstille unit door Sachsenland opgebouwd rond de warmtewisselaar van PAUL. Zo groot als een staande koelkast, met twee stille ventilatoren en filters. De warmtewisselaar heeft een rendement tussen 88 en 99% en is "Passiefhuis gecertificeerd".
Uiteraard met een zomerbypas.
De regelunit, met een bedieningspaneel in de woonkamer, is instelbaar op 7 standen.
De bodemwarmtewisselaar
De instromende lucht stroom eerst door een filterbox en daarna door een bodemwarmtewisselaar. In de zomer (>25 graden) werkt het systeem als 'koeling', in de winter (< 5 graden) als 'voorverwarming' van de instromende verse buitenlucht. In de winter verhoogd het systeem het rendement van de warmtewisselaar en is onmisbaar als 'defroster'.
In de voortuin van onze woning is een bodemcollector van 100 meter lange polyethyleenslang ingegraven. De pomp die de koelvloeistof rondpomp werkt (uiteraard) alleen als het nodig is.
Wij hebben voor een bodemcollector gekozen omdat het systeem in Nederland met zijn lange periodes met gemiddelde temperaturen efficiënter is dan een aardpijp én het de mogelijke bezwaren van een aardpijp (vocht, vervuiling, schimmels) niet kent.
Aandachtspunten ventilatiesysteem
- Denk aan een rookgas beveiliging! Onderdruk in de woning moet ten alle tijde voorkomen worden.
- Kies voor geluidsdempers in alle kanalen.
- Filters: goed bereikbaar én regelmatig (elke kwartaal) vervangen!
- Vakkundige planning: maak gebruik van ervaringsdeskundige systeemontwerpers.
-
Vakkundige inregeling: zeer belangrijk voor een optimaal effect.
- Geluid: kies voor een stil systeem en plaats unit in een afsluitbare ruimte.
- Isolatie van aanvoer - en afvoerkanaal: die nemen temperatuur buitenlucht aan.
- Isolatie van de bodemcollectorslang binnen de woning. Kans op condensvorming!
- Rechte kanalen: beperk het aantal bochten zo veel mogelijk (minder geluid, beter te reinigen).